ABN Amro is hard geraakt door de coronacrisis en boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van bijna €400 miljoen.
De bank heeft zeer hoge voorzieningen moeten treffen voor verwachte verliezen bij de kredietverleningen. In totaal gaat het om 1,1 miljard euro.
Een aantal klanten is in problemen gekomen door de onrust op financiële markten. Daarnaast zijn er voorzieningen getroffen voor bedrijfskredieten in sectoren die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis.
Grootbank ABN Amro is in het eerste kwartaal van dit jaar getroffen door een reeks klappen bij de kredietverlening: de coronacrisis noopt tot een forse verhoging van de stroppenpot in verband met mogelijke betalingsproblemen op verstrekte leningen aan klanten.
Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal die ABN Amro woensdag publiceerde.
De bank leed een nettoverlies van 395 miljoen euro in het eerste kwartaal, tegen een nettowinst van 478 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.
ABN Amro gaf eerder al aan dat er in ieder geval tot en met het derde kwartaal van dit jaar geen dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Dit is gebeurd op aanwijzing van de Europese Centrale Bank en geldt breed voor Europese banken.
Kort na de opening zakte het aandeel ABN Amro ongeveer 7 procent naar een niveau van 6,19 euro. Het aandeel verloor dit jaar al zo'n 60 procent van z'n waarde.
ABN Amro moet €1,1 miljard opzij zetten voor probleemleningen
Door een reeks problemen heeft ABN Amro zijn voorzieningen voor verwachte kredietverliezen drastisch moeten verhogen. Er is liefst 1,1 miljard euro gereserveerd voor afschrijvingen op 'financiële instrumenten.' Het vergelijkbare cijfer voor de voorzieningen in dezelfde periode vorig jaar lag 10 keer zo laag.
Het om diverse soorten voorzieningen: voor een aantal sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis heeft ABN Amro extra voorzieningen getroffen voor problematische bedrijfskredieten. Hier zitten onder meer bedrijven uit de olie- en gassector bij die last hebben van flink gedaalde olieprijzen.
Verder zijn er twee speciale dossiers van klanten in Singapore die tot hoge voorzieningen hebben geleid.
ABN AMRO waarschuwde in maart al dat er een eenmalig verlies van ongeveer 200 miljoen dollar (183 miljoen euro) in de boeken opgenomen moest worden vanwege een klant die in de problemen is gekomen door de ongekende volumes en schommelingen op de financiële markten sinds het uitbreken van de coronacrisis.
Hoe lang de crisis gaat duren is volgens de topman Robert Swaak nog lastig te zeggen. Voorlopig houdt ABN AMRO er rekening mee dat de kredietvoorzieningen in heel 2020 zullen uitkomen op 2,5 miljard euro.
Verder geeft Swaak aan dat het Openbaar Ministerie (OM) nog altijd bezig is met zijn onderzoek naar mogelijke overtredingen wat betreft het tegengaan van witwassen. Mogelijk levert die kwestie ABN AMRO nog een flinke boete op, maar daar kan Swaak nu nog niets over zeggen.
De baten van de bank liepen in het eerste kwartaal terug, met 8 procent tot 1,9 miljard euro. Maar de rente-inkomsten bleven ondanks het ongunstige renteklimaat wel redelijk op peil.
Het operationeel resultaat zakte met 17 procent tot 624 miljoen euro. Swaak vindt dat ABN AMRO hiermee toch nog een behoorlijk resultaat heeft neergezet, rekening houdend met de moeilijke marktomstandigheden.
Nieuwe CEO Robert Swaak start in roerige periode
Topman Swaak nam op 22 april het stokje over van Kees van Dijkhuizen, die ruim drie jaar de leiding had bij ABN AMRO.
Swaak is afkomstig van accountants- en consultantsbureau PwC, waar hij verschillende directiefuncties bekleedde. Een van Swaaks eerste opdrachten is om ABN AMRO na een roerige periode, waarin de bank onder meer verzeild raakte in een antiwitwasonderzoek, in rustiger vaarwater te brengen. Daarna zal ook een nieuwe strategie moeten worden uitgestippeld.
In de persverklaring bij de eerste kwartaalcijfers zei Swaak: "Het is een uitdagende, maar ook spannende tijd om als CEO bij ABN AMRO te beginnen. ABN AMRO is een belangrijke speler in de Nederlandse samenleving, met een sterk merk en een solide kapitaal- en liquiditeitspositie. De bank heeft sterke fundamenten en onze prioriteiten die we moeten adresseren zijn helder. Voortbouwend op onze strategie en sterke marktposities ben ik vastbesloten om in de komende jaren resultaten te leveren."